Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreeceESGreece

ESGreece

Σ. Κεδίκογλου: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας εξειδικευμένων εφαρμογών στην εποχή της Μπλε Οικονομίας 

“Η Ελλάδα  μια κατ’ εξοχήν θαλάσσια και νησιωτική χώρα, οφείλει να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο και διαθέτει όλα εκείνα τα εφόδια για να μετατραπεί σε πυλώνα ευρωπαϊκής γνώσης εξειδικευμένων εφαρμογών στην εποχή της Μπλε Οικονομίας”, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου στον χαιρετισμό του στην ανοιχτή εκδήλωση για την “Ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας σε αλιεία και υδατοκαλλιέργειες” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Interreg MED BLUEfasma. 

Το έργο BLUEfasma στοχεύει να επιφέρει αλλαγές στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στα νησιά και στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου προωθώντας την εφαρμογή των πρακτικών της Κυκλικής Οικονομίας. 

Ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι “η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύουν σημαντικούς τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης. Παράλληλα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας, των μέσων διαβίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης». Για το λόγο αυτό εξήγησε ότι «χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου να υπερβούν το παλιό μοντέλο γραμμικής οικονομίας και να λάβουν μέτρα σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του νέου σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία και του αντίστοιχου εθνικού σχεδίου δράσης“.

Πρόσθεσε δε ότι “η συνεισφορά συγχρηματοδοτούμενων έργων όπως το έργο BLUEfasma είναι σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς μέσω των δράσεών τους ενισχύουν την γνώση γύρω από τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης κυκλικών πρακτικών και διαθέτουν εργαλεία για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς μια πιο κυκλική οικονομία“.

Οι δυνατότητες της Ελλάδας

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως η χώρα μας έχει αναμφίβολα μεγάλες δυνατότητες στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης και οι πρακτικές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω αυτή τη δυνατότητα και να μετατρέψουν τα προβλήματα σε ευκαιρίες, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους. “Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επικεντρωθεί στις προοπτικές που προσφέρουν οι αλιευτικές δραστηριότητες, η ιχθυοκαλλιέργεια και η υδατοκαλλιέργεια και ιδίως τα οφέλη από την υιοθέτηση κυκλικών πρακτικών“, είπε και υπενθύμισε ότι το ΥΠΑΑΤ εστιάζει στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και στην ενίσχυση των ικανοτήτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. “Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην επίτευξη μιας ανθεκτικής οικονομίας, με όσο το δυνατόν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα και προστασία των φυσικών βιολογικών πόρων“, ανέφερε.

Τέλος, συνόψισε τα ειδικά εργαλεία χρηματοδότησης που απευθύνονται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας: το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 και για τη νέα περίοδο προγραμματισμού το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Ναυτιλίας 2021-2027 και ο Αναπτυξιακός Νόμος που θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό υποδομών, επιχειρήσεων και διαδικασιών βασισμένων σε κυκλικό μοντέλο.

You May Also Like

ESGreece

Η κατάθεση του υπό συζήτηση κλιματικού νόμου στο Κοινοβούλιο από την Κυβέρνηση αποτελεί ένα αναμφίβολα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχει μεγάλη σημασία,...

ESGreece

Στις 28 & 29 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η διημερίδα “WeForClimate Summit” στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στο Παγκράτι, υπό την αιγίδα του Υπουργείου...

ESGreece

Η Verimpact, η μεθοδολογία, διαδικτυακό εργαλείο και πάροχος εκπαίδευσης για ESG, με την υποστήριξη της Verture και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού...

ESGreece

Η Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση της Μαργαρίτας  Μυρογιάννη  στη  γκαλερί,  με  τίτλο  ‘Constructions’.  Η  έκθεση  ξεκίνησε την Τρίτη  10  Μαΐου ...