Connect with us

Hi, what are you looking for?

ESGreeceESGreece

ESGreece

100 NetZeroCities: Έξι Ελληνικές πόλεις στην πλατφόρμα

Τη λίστα με τις 100 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στην αποστολή της για 100 ουδέτερες κλιματικές και έξυπνες πόλεις έως το 2030, γνωστή και ως αποστολή των πόλεων, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, μεταξύ των 100 πόλεων είναι και έξι πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για τις

Αθήνα

Θεσσαλονίκη

Τρίκαλα

Καλαμάτα

Ιωάννινα

Οι καθορισμένες πόλεις προέρχονται και από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 12 επιπλέον πόλεις να προέρχονται από χώρες που συνδέονται ή έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το Horizon Europe.

Αυτές οι πόλεις επιλέχθηκαν μεταξύ 362 επιλέξιμων πόλεων που εξέφρασαν ενδιαφέρον να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030. Η αποστολή Cities θα συνεργαστεί τώρα με διαφορετικούς ενδιαφερόμενους για να διασφαλίσει ότι οι καθορισμένες πόλεις θα φτάσουν σε κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 και ότι θα λειτουργήσουν ως κόμβοι για πειραματισμούς και καινοτομία και θα επιτρέψει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους έως το 2050.

Έρχεται και η ανάπτυξη Συμβάσεων Πόλης για το Κλίμα

Μετά την επιλογή των πόλεων, το επόμενο βήμα θα είναι η ανάπτυξη των Συμβάσεων Πόλης για το Κλίμα (CCC). Αυτές οι συμβάσεις, που συνδημιουργήθηκαν με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες και υποστηρίζονται από το NetZeroCities, θα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο δράσης και επενδύσεων για το κλίμα για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030. Θα αποτελούν πολιτική δέσμευση προς την ΕΕ, καθώς και τις εθνικές και περιφερειακές αρχές και πολίτες και θα ανοίξει το δρόμο για ένα χωρίς αποκλεισμούς, ακμάζον, ανθεκτικό στο κλίμα και βιώσιμο μέλλον.

Η πλατφόρμα

Το NetZeroCities, η Πλατφόρμα Αποστολής της ΕΕ για τις Κλιματικές Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις, θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα προσανατολισμένη στις υπηρεσίες που παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές και ολοκληρωμένη υποστήριξη για να βοηθήσει τις πόλεις να ξεπεράσουν τα διαρθρωτικά, θεσμικά και πολιτιστικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος για να επιτύχουν τον στόχο τους με κοινωνικά περιεκτικό τρόπο.

Οι επαγγελματίες παγκόσμιας κλάσης θα παρέχουν τεχνογνωσία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως η δημοκρατική διακυβέρνηση, η κοινωνική καινοτομία, η συμμετοχή των πολιτών και η κεφαλαιακή και οικονομική διάρθρωση για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της συστημικής αλλαγής που απαιτείται για την κλιματική ουδετερότητα.

Τι αφορούν οι υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες προς τις πόλεις θα περιλαμβάνουν εξατομικευμένη, προσωπική υποστήριξη και μια αποκλειστική διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει νέα και υπάρχοντα εργαλεία και πόρους για να τις βοηθήσει στο ταξίδι τους στο μηδέν.

Εκτός από την υποστήριξη των πόλεων που αποτελούν μέρος της αποστολής της Ένωσης για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, η NetZeroCities θα ξεκινήσει μια σειρά από πιλότους για να δοκιμάσει καινοτόμες ιδέες και να βοηθήσει στην ταχεία εκμάθηση για το πώς να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα σε κλίμακα πόλης. Το NetZeroCities θα εκτελέσει επίσης ένα πρόγραμμα αδελφοποίησης για να επιτρέψει τη μάθηση από ομοτίμους και να προωθήσει την αναπαραγωγή λύσεων μεταξύ πιλότων και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Η πλατφόρμα διαβούλευσης

Η NetZeroCities έχει δημιουργήσει δύο πόλεις που θα λειτουργούν ως πλατφόρμα διαβούλευσης σχετικά με τις υπηρεσίες υποστήριξης που θα προσφέρονται στις πόλεις. Η ομάδα επαγγελματιών , που αποτελείται από τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που εργάζεται ενεργά για την κλιματική ουδετερότητα, θα αξιολογήσει τις υπηρεσίες, τις λύσεις και τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για τις πόλεις. Η Στρατηγική Επιτροπή, αποτελείται από Δημάρχους, Αντιδημάρχους ή/και υψηλού επιπέδου υπεύθυνους λήψης αποφάσεων που συμμετέχουν ενεργά στη διακυβέρνηση του κλίματος και στη χάραξη στρατηγικής πολιτικής. Αυτή η τελευταία ομάδα θα συμβουλεύει και θα παρακολουθεί κυρίως τη διαδικασία Climate City Contract, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

You May Also Like

ESGreece

Η κατάθεση του υπό συζήτηση κλιματικού νόμου στο Κοινοβούλιο από την Κυβέρνηση αποτελεί ένα αναμφίβολα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχει μεγάλη σημασία,...

ESGreece

Στις 28 & 29 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η διημερίδα “WeForClimate Summit” στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στο Παγκράτι, υπό την αιγίδα του Υπουργείου...

ESGreece

Η Verimpact, η μεθοδολογία, διαδικτυακό εργαλείο και πάροχος εκπαίδευσης για ESG, με την υποστήριξη της Verture και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού...

ESGreece

Η Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση της Μαργαρίτας  Μυρογιάννη  στη  γκαλερί,  με  τίτλο  ‘Constructions’.  Η  έκθεση  ξεκίνησε την Τρίτη  10  Μαΐου ...